DocentenInstrumentExtra'sNieuwsActiviteiten
AKOESTISCHE GITAAR - ELEKTRISCHE GITAAR

Gitaar

Laten we eerlijk zijn: gitaarspelen is het leukste wat er is. Dat vinden wij, de gitaardocenten van muziekschool Uithoorn. Maar wij niet alleen.

Het is dan ook niet voor niets het meest populaire instrument ter wereld. In de westerse wereld is zeker sinds de uitvinding van de elektrische gitaar in de jaren dertig, wanneer er nieuwe muziekvormen die ontstonden waarbij de gitaar een grotere rol ging spelen en een hoger volume nodig had, de gitaar populair geworden onder muzikanten en muziekliefhebbers.

Sinds de jaren vijftig zijn er nieuwe uitvindingen gedaan door onder andere Les Paul en Leo Fender, waardoor de gitaar zo populair en zo belangrijk voor de muziek is geworden, dat deze niet meer weg te denken is uit de hedendaagse muziek. Iedereen heeft wel herinneringen aan een liedje waar de gitaar in voorkomt. Iedereen. Dus is de gitaar eigenlijk ook onderbewust voor iedereen belangrijk. Hoe zou bijvoorbeeld Stairway to Heaven of Bohemian Rhapsody hebben geklonken zonder gitaar? Waren The Beatles dan een strijkkwartet? Speelde John Mayer dan trompet? Wij durven het ons niet voor te stellen. In de soundtrack van ons leven hoort de gitaar te klinken, zoals die dat al heeft gedaan voor generaties lang, voor mensen over de hele aardbol.

Als je er over nadenkt, is er dan toch niets mooiers dan zelf gitaar te leren spelen? En waar nu beter les te krijgen op zo’n geweldig instrument in Uithoorn, dan van de docenten van muziekschool Uithoorn? Docenten die minstens een gedegen conservatoriumopleiding hebben afgerond en jarenlang ervaring hebben in het lesgeven aan mensen van alle leeftijden en niveau’s.

Wie wil er beginnen?
Gitaarspelen is voor alle leeftijden vanaf ongeveer 7 jaar. Dan is de concentratiespanne en motoriek op niveau om de les goed te kunnen volgen en het instrument goed te kunnen hanteren. Kinderen van deze leeftijd beginnen dan vaak met een 3/4-model nylon-snarige gitaar, zodat het formaat en het materiaal van de snaren vriendelijk aanvoelt.

Voor een duidelijke structuur in de gitaarlessen wordt er met een lesmethode gewerkt, zodat er in de les steeds kleine doelen kunnen worden nagestreefd en gehaald. De docent kan, omdat iedere leerling anders is, het materiaal aanvullen of veranderen. Via de methode wordt er dan aan het leren lezen van het notenschrift gewerkt. Ook komen van lieverlee solfège, theorie en improvisatie aan bod. Voor oudere kinderen die gitaar willen leren spelen komen vaak de populaire liedjes aan bod, waardoor er een scala aan technieken wordt aangeleerd. Dit hangt ook samen met het gekozen instrument, deze is bij deze groep wat vaker de elektrische of de staalsnarige akoestische gitaar. Het aanleren van liedjes gebeurt vaak via de combinatie notenschrift en tab. Zeker zo belangrijk is het om de oren te gebruiken en het leren uitzoeken van liedjes op gehoor. Hier speelt de muzieksmaak van de leerling al een grote rol, welke liedjes er worden uitgezocht en wordt er samen gekeken in welke richting(en) de leerling zich op de gitaar zal ontwikkelen. Volwassenen vragen vaak een les op maat, of dat nu in de muziekvoorkeur, of in de beschikbare tijd, voorkeur voor speelstijl, de insteek, het doel, of het specifieke instrument is, voor een ideale les hebben de docenten van muziekschool Uithoorn altijd een passend plan.

De eerste keuze die je moet maken als je gitaarles gaat volgen is of je een akoestische gitaar (holle klankkast) of een elektrische gitaar aan gaat schaffen.
Vroeger was het zo dat je standaard begon op een akoestische gitaar omdat dat een stuk goedkoper was, maar tegenwoordig zijn er ook heel betaalbare elektrische gitaren.
Het enige verschil is dat je bij een elektrische gitaar een versterker nodig hebt. Hierdoor is het net iets duurder om op een elektrische gitaar te beginnen dan op een akoestische gitaar.
Maar wij adviseren je als je altijd al wilde rocken en je helemaal wild bent van dit soort sound, je het beste iets meer uit kan geven. Het is belangrijk dat je de sound kiest die bij jou past!

Het voordeel van een akoestische gitaar is dat je direct geluid hebt. Het geluid is heel natuurlijk en je eerste akkoorden klinken mooi vol op een akoestische gitaar. Met een elektrische gitaar heb je het voordeel dat je eindeloos in geluiden kunt variëren. Van een cleane sound tot zwaar vervormd voor het echte scheurwerk, het is allemaal mogelijk. Ook kun je op de meeste versterkers een koptelefoon aansluiten,handig als je 's avonds even tijd hebt om te studeren.

Docent
Herman Venterink geeft op maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag les in Uithoorn, Randhoornweg 31. Herman is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam, en doceert zowel gitaar als basgitaar, en is tevens ensembleleider en bandcoach. Ook geeft hij theorieles als voorbereiding voor toelating aan een conservatorium. Herman geeft
ook les in arrangeren voor bigband, jazzharmonie aan de piano en Amerikaanse harmonieleer. Voor leerlingen die al les volgen is er ook een mogelijkheid voor bijvak Contrabas en/of Drums.
Contactgegevens:
Telefoon: 06-16989031
E-mail: firstmusic@live.nl

Schrijf je via deze link in voor Gitaarles

 

Docent
Nan Metselaar is afgestudeerd aan het Sweelinck Conservatorium (Amsterdam) in 1981. Nan is als uitvoerend musicus de laatste jaren wat minder actief om meer tijd vrij te maken voor het lesgeven. Voorheen actief in Conjunto Chiquinha met braziliaanse muziek (nylon snarige gitaar) en optredens in o.a. in Italië en voor de concertzender. Daarnaast jaren actief als gitarist (electrisch) van o.a. Gentle Rain (mede oprichter , jazz en rhythm & blues). Regelmatig ook actief als basgitarist voor docentenbands/orkesten.
Contactgegevens:
E-mail: nan.metselaar@planet.nl
Schrijf je via deze link in voor Gitaarles

 


Gitaar
Geen versterker nodig
Natuurlijke klank
Relatief goedkoop

Elektrische-gitaar
Heel veel sounds mogelijk
Voor het echte rockwerk
Kan met koptelefoon